Agenda

AGENDA

te koop vanaf 18 juli 2020:
'voorjaar 2020'

Op zaterdag 18 juli 2020 presenteerden wij vol trots onze publicatie ‘voorjaar 2020’. Nu we zijn aanbeland in de zomer van dit jaar blikken we samen met 50 kunstenaars terug op hun voorjaar 2020. Ieder vulde op geheel eigen wijze een cahier van 24 pagina's; deze cahiers zijn gebundeld in een verzamelbox. De uitzonderlijke box is te koop voor het vriendelijke bedrag van € 25 en kan hier worden besteld.

opening nieuwe tentoonstelling:
'draak van het wit' - Guus Rijven

zaterdag 19 september 2020, 12.00-18.00 uur

I.v.m. de coronamaatregelen werken we tijdens de openingsdag met tijdsloten. Reserveer hier jouw ticket.

Wanneer gaat feit over in fictie, heden in verleden, verbeelding in concrete materie? Het is de rode draad van het panoramische oeuvre van fotograaf Guus Rijven (Den Haag, 1947). De afgelopen jaren toog Rijven voor een groot onderzoeksproject naar het Japanse Nagasaki. Daar onderzocht hij, nu eens als slenterende straatfotograaf dan weer als conceptueel kunstenaar, de banden tussen de stad van nu en het kunstmatige eilandje Deshima, dat eeuwenlang het enige kiertje was waarlangs kennis over en rijkdommen uit het strikt gesloten feodale Japan naar het Westen vloeiden.

De draak van het wit is een solotentoonstelling van een fotograaf die een scherp oog heeft voor het moment en het detail, maar de geheimzinnigheid van wat was, is en zal zijn niet uit de weg gaat. In musea in Nagasaki, Leiden en Den Haag heeft Rijven daarnaast zo feitelijk mogelijk vastgelegd wat in de bodem van Deshima is opgegraven en wat de Hollandse koopmannen in de zeventiende eeuw uit Deshima aan ‘depots’ mee terug naar huis brachten. Zo ontstaat een verzameling getuigenissen van soms botsende restfragmenten die uitgroeien tot iets volwaardigs en nieuws.

rondleiding 'draak van het wit'

zaterdag 10 oktober 2020, 14.00-15.15 uur

Gids Cilia Batenburg neemt je mee door de expositie. De tour is gratis, meld je aan door te mailen naar info@deketelfactory.nl.

distillatie Som der Delen

zaterdag 31 oktober 2020, 13.00-18.00 uur
Wennekerpand, Vijgensteeg 2, Schiedam

Een middag over meerstemmigheid waarin muziek, fotografie en Japan de toon zetten. Met medewerking van Stan Rijven, Frits Gierstberg, Daan Kok en Zanggroep Rumorosamente. Kim Everdine Zeegers verzorgt het videoportret van de kunstenaar.

Kosten: € 25. Meer informatie over het programma via de website. Reserveren verplicht via info@deketelfactory.nl.

rondleiding 'draak van het wit'

zaterdag 14 november 2020, 14.00-15.15 uur

Gids Cilia Batenburg neemt je mee door de expositie. De tour is gratis, meld je aan door te mailen naar info@deketelfactory.nl.

finissagerondleiding 'draak van het wit'

zondag 20 december 2020, 14.00-15.15 uur

Gids Cilia Batenburg neemt je op deze laatste dag mee door de expositie. De tour is gratis, meld je aan door te mailen naar info@deketelfactory.nl.