• Nu te zien
  • Verwacht
  • Archief

Gezag uit bewondering of vrees
Uniformen van ongelijke strekking, Yumesaito
depot Deshima Restoration Office Nagasaki

‘draak van het wit’
Guus Rijven

19 september - 20 december 2020

Wanneer gaat feit over in fictie, heden in verleden, verbeelding in concrete materie? Het is de rode draad van het panoramische oeuvre van fotograaf Guus Rijven (Den Haag, 1947). De afgelopen jaren toog Rijven voor een groot onderzoeksproject naar het Japanse Nagasaki. Daar onderzocht hij, nu eens als slenterende straatfotograaf dan weer als conceptueel kunstenaar, de banden tussen de stad van nu en het kunstmatige eilandje Deshima, dat eeuwenlang het enige kiertje was waarlangs kennis over en rijkdommen uit het strikt gesloten feodale Japan naar het Westen vloeiden.

De draak van het wit is een solotentoonstelling van een fotograaf die een scherp oog heeft voor het moment en het detail, maar de geheimzinnigheid van wat was, is en zal zijn niet uit de weg gaat. In musea in Nagasaki, Leiden en Den Haag heeft Rijven daarnaast zo feitelijk mogelijk vastgelegd wat in de bodem van Deshima is opgegraven en wat de Hollandse koopmannen in de zeventiende eeuw uit Deshima aan ‘depots’ mee terug naar huis brachten. Zo ontstaat een verzameling getuigenissen van soms botsende restfragmenten die uitgroeien tot iets volwaardigs en nieuws.

De foto’s, zwart-wit en in kleur, die worden getoond zijn allemaal te koop. 

teaser

digitale distillatie Som der Delen

Waar er eerder een middag met lezingen en muziek gepland stond in een theaterzaal stappen we nu over op een digitale en letterlijke variant van deze distillatie. Het doel van alle Distillaties is om verdieping te brengen bij de expositie in De Ketelfactory. Die verdieping wordt deels gebracht door de inhoud van zo’n dag maar óók door het samen zijn en het uitwisselen van vragen en verhalen. Omdat wij veel waarde hechten aan die uitwisseling brengen we u daar ook een digitale variant van.

Programma
Het geplande programma wordt letterlijk opgedeeld in vieren en in vier links naar u toegezonden.

Vanaf zaterdag 31 oktober krijgt u iedere week een link voor de vimeo-video van een lezing en het bijbehorende wachtwoord. Allereerst voor de lezing van Daan Kok van het Museum voor Volkenkunde: hij zal u alles vertellen over de spannende restauratie van het Keiga kamerscherm. Vervolgens neemt Frits Gierstberg van het Fotomuseum u in zijn lezing mee langs het werk van Guus Rijven. Tot slot trakteert Stan Rijven u op pareltjes van meerstemmigheid uit de wereldmuziek.

Die drie digitale lezingen worden aangekleed met video’s, muziek van Rumorosamente en introducties van Guus Rijven en Winnie Teschmacher. Daarnaast krijgt u van ons ook de digitale link naar het videoportret van Guus Rijven gemaakt door Kim Everdine Zeegers. Dit alles bekijkt u op het door u gekozen tijdstip én vanuit uw eigen luie stoel.

Op zondag 22 november sluiten we voor de liefhebbers af met een zoomgesprek met alle sprekers, Guus Rijven en u, de deelnemers. U krijgt van ons weer een link voor het videogesprek dat van 16.00 tot 17.00 uur plaatsvindt. Vooraf heeft u de gelegenheid om per mail vragen in te sturen en ook tijdens het gesprek is er de mogelijkheid om vragen te stellen of in gesprek te gaan.

Aanmelden
Stuur een e-mail naar info@deketelfactory.nl met uw adresgegevens. Voor slechts € 15 krijgt u de publicatie draak van het wit toegestuurd en ontvangt u de links en wachtwoorden.

videoportret

publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie draak van het wit, met drie beeldverhalen en een inleidende tekst van Guus Rijven en een essay van Matthi Forrer, adviseur van de stad Nagasaki voor de wederopbouw van Deshima. De publicatie is tweetalig (NL en EN).
bestellen

artikelen

Solotentoonstelling in De Ketelfactory – Kor Kegel in Het Nieuwe Stadsblad

De Draak van het Wit woont in foto’s – Kor Kegel in Het Nieuwe Stadsblad

pers

persbericht