• Nu te zien
  • Verwacht
  • Archief

‘series, series’
Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman

22 september 2018 - 23 december 2018

Opening zaterdag 22 september 14.00 tot 17.00 uur

Twee vooraanstaande beeldend kunstenaars ontmoeten elkaar in De Ketelfactory in Schiedam op de tentoonstelling series, series.

Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman ontdekken de zeggingskracht van schilderijen, die een serie vormen. Dat kunnen vijf schilderijen zijn, maar ook vierduizend. Kuitwaard werkt sinds 2010 aan de reeks White Box Paintings en Akkerman concentreert zich vanaf 1981 volledig op het zelfportret.

Voor hun kunstwerken-in-serie geldt dat een samenhangende reeks het individuele schilderij versterkt. De afzonderlijke werken binnen de reeks vullen elkaar aan in een onderling spel vol betekenis.
Voor de tentoonstelling series, series besloten Kuitwaard en Akkerman te kiezen voor donkere werken, die alle van zeer recente datum zijn. Kuitwaard verving zijn white box door een black box, en dat zorgt voor verrassende resultaten. Hij vangt in een zwart kistje het schitterlicht van een doorschijnend flesje.
Het idee van ‘donkerte’ zorgt bij Akkerman voor een nieuwe dimensie in zijn duizelingwekkende reeks zelfportretten: elk van zijn nieuwe werken, hoe donkerzwart ook, heeft een felwitte ondergrond. Die schemert op fascinerende wijze door het zwart heen.

Wilt u per post een uitnodiging ontvangen voor de opening, meldt u dan hier aan.

teaser

distillatie ‘LEPORELLO’

Datum: zaterdag 17 november 2018, 14.00-19.00 uur

Als onderdeel van de tentoonstelling ‘series, series‘ van Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman komt er weer een aantrekkelijke Distillatiedag met een uiteenlopend programma.

We beginnen in De Ketelfactory met een rondleiding door Christiaan.
Er is gelegenheid om de door Kim Everdine Zeegers gemaakte videoportretten van Christiaan en Philip te bekijken.

De eerste lezing ter wereld over de leporello’ 
Florette Dijkstra (1963) is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze maakt geregeld leporello’s en vraagt zich af waarom niet elk boek een leporello is. In haar lezing legt ze de merkwaardige vermogens van het zigzagboek bloot.

Vervolgens maken we een korte wandeling naar de Ketelkantine waar Philip fragmenten uit zijn dagboek voorleest. Voordat we afsluiten met een heerlijk diner verzorgd door De Buurtvrouw geeft Vincent van Amsterdam een toepasselijk optreden.

Kosten: € 15. Aanmelden verplicht via info@deketelfactory.nl.
Het aantal plaatsen is beperkt dus wacht niet te lang!

publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘De magie van het atelier: hoe licht schittert in een black box en het zelfportret geen spiegelbeeld is’ van Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman, met een tekst van Kester Freriks.
bestellen