• Nu te zien
  • Verwacht
  • Archief

ONE YEAR IN TEN
Femmy Otten

6 mei 2017 tot en met 16 juli 2017

Ze is op zoek naar schoonheid, die vol verlangen is en onnoemelijk veel tijd kost. Beeldend kunstenaar Femmy Otten onderzoekt schoonheid in hout, gips en op papier. In die media maakt ze elegante, aan archetypische figuren uit de Griekse en Egyptische mythologie denkende beelden, die tegelijkertijd hedendaags zijn. Ottens schoonheid vliegt door de lucht, is imperfect, raakt gestold in de tijd en is hartverscheurend kwetsbaar. In De Ketelfactory in Schiedam – projectruimte voor hedendaagse kunst – laat Otten centaurs, faunen en hermafrodieten, maar ook gewoon neuzen, oren en lippen vanuit de muren van de voormalige melkfabriek tevoorschijn kruipen of ensceneert ze op papier.

‘ONE YEAR IN TEN’ is de eerste grote solotentoonstelling van Femmy Otten. Op twee of drie werken na is in De Ketelfactory nieuw werk geïnstalleerd. Daaronder haar grootste beeld in wondhout tot nu toe.

Femmy Otten
Femmy Otten (Amsterdam, 1981) studeerde onder andere aan het HISK in Gent en de Rijksakademie in Amsterdam. Ze won in 2012 de Volkskrant Beeldende Kunstprijs en maakte in 2014 het officiële staatsieportret van Koning Willem-Alexander. Ze heeft deelgenomen aan tal van groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland. Haar werk wordt vertegenwoordigd door Galerie Fons Welters in Amsterdam.

Ketelsalon en distillatie
Op 28 mei 2017 van 15.00u – 17.00u organiseert De Ketelfactory weer een Ketelsalon. Deze tweede editie wordt gehouden door kunstenaar en schrijfster Florette Dijkstra en gaat over verdwijning, vergeten en de dood in kunst en literatuur. Dijkstra zal aan de hand van kunstenaars en schrijvers als Virginia Woolf, Marcel Proust, Hito Steyerl, Gary Hill, Patricia de Martelaere en anderen onderzoeken wat het betekent om iets blijvends achter te laten in een wereld die hysterisch snel verandert. Meer informatie hier.

Op zaterdag 24 juni 2017 van 11.00 – 15.00 uur is er een speciale ‘distillatiedag‘. Het programma volgt nog.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met teksten van Winnie Teschmacher en Lucette ter Borg. Hij wordt mooi en is binnenkort te bestellen via deze site of tijdens uw bezoek aan De Ketelfactory te koop voor maar €5.

Pers
Schoonheid die vooral niet perfect is: door Henny de Lange. Verscheen op 9 mei 2017 in de Trouw.

Kalm-aan-Liefde: door Joyce Roodnat. Verscheen op 11 mei 2017 in de NRC.

Open Kaart: Pieter van der Wielen praat met Femmy in de late night radioshow Nooit Meer Slapen. Uitgezonden op 17 mei 2017 op NPO radio 1.

Femmy Otten in De Ketelfactory: reportage door Stadsomroep Schiedam.

De Late Avond: Radiointerview met Cilia Batenburg over ONE YEAR IN TEN van Femmy Otten.

Femmy Otten gaat in haar werk de schaamte achterna: door Anna van Leeuwen. Verscheen op 19 mei in de Volkskrant.