• Nu te zien
  • Verwacht
  • Archief

Gezag uit bewondering of vrees
Uniformen van ongelijke strekking, Yumesaito
depot Deshima Restoration Office Nagasaki

‘draak van het wit’
Guus Rijven

19 september - 20 december 2020

opening zaterdag 19 september 2020, 12.00-18.00 uur – tickets

I.v.m. de coronamaatregelen werken we tijdens de openingsdag met tijdsloten. Reserveer hier jouw ticket.

Wanneer gaat feit over in fictie, heden in verleden, verbeelding in concrete materie? Het is de rode draad van het panoramische oeuvre van fotograaf Guus Rijven (Den Haag, 1947). De afgelopen jaren toog Rijven voor een groot onderzoeksproject naar het Japanse Nagasaki. Daar onderzocht hij, nu eens als slenterende straatfotograaf dan weer als conceptueel kunstenaar, de banden tussen de stad van nu en het kunstmatige eilandje Deshima, dat eeuwenlang het enige kiertje was waarlangs kennis over en rijkdommen uit het strikt gesloten feodale Japan naar het Westen vloeiden.

De draak van het wit is een solotentoonstelling van een fotograaf die een scherp oog heeft voor het moment en het detail, maar de geheimzinnigheid van wat was, is en zal zijn niet uit de weg gaat. In musea in Nagasaki, Leiden en Den Haag heeft Rijven daarnaast zo feitelijk mogelijk vastgelegd wat in de bodem van Deshima is opgegraven en wat de Hollandse koopmannen in de zeventiende eeuw uit Deshima aan ‘depots’ mee terug naar huis brachten. Zo ontstaat een verzameling getuigenissen van soms botsende restfragmenten die uitgroeien tot iets volwaardigs en nieuws.

teaser

distillatie Som der Delen

zaterdag 31 oktober 2020, 13.00-18.00 uur
Wennekerpand, Vijgensteeg 2, Schiedam 

Een middag over meerstemmigheid waarin muziek, fotografie en Japan de toon zetten. Met medewerking van Stan Rijven, Frits Gierstberg, Daan Kok en Zanggroep Rumorosamente. Kim Everdine Zeegers verzorgt het videoportret van de kunstenaar.

Kosten: € 25. Meer informatie over het programma via de website. Reserveren verplicht via info@deketelfactory.nl.

publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie draak van het wit, met drie beeldverhalen en een inleidende tekst van Guus Rijven en een essay van Matthi Forrer, adviseur van de stad Nagasaki voor de wederopbouw van Deshima. De publicatie is tweetalig (NL en EN).