Stilte, ruimte, duisternis

Stilte, ruimte, duisternis – Verkenningen in de natuur

Kester Freriks

Het boek dat de aanleiding was voor de tentoonstelling ‘stil‘. Freriks deed hierin een oproep om het ‘Stiltemuseum’ terug te halen naar Nederland en de collectie hier te tonen. De Ketelfactory nam de uitnodiging aan en haalde de werken en het archief op uit Hagen (D). De collectie is nu in wisselende opstellingen te zien op de bovenverdieping van De Ketelfactory.

Samenvatting

Waar is het nog stil in ons land? En waar is er nog open ruimte? ’s Nachts is het nooit donker genoeg om veel sterren te kunnen zien. In de steden en ook op het platteland vinden we nauwelijks stilte, missen we vergezichten en straat er zelfs rond middernacht overal licht.

Het verdwijnen van stilte, ruimte en duisternis heeft grote invloed op het leven van mens en dier. We hebben de stilte van de nacht nodig en we verlangen naar ruimte. In Stilte, ruimte, duisternis onderneemt Kester Freriks een verrassende ontdekkingsreis. Hij zoekt en vindt stilte in de natuur en in de kunst, maakt nachtelijke wandelingen bij het licht van de sterren en doorkruist de leegte van Nederland, op zoek naar ons land zoals het oorspronkelijk was.

Hij gaat naar het inmiddels opgeheven museum van de stilte, betrekt schilder Mark Rothko en ruimtereiziger André Kuipers in zijn bespiegelingen en onderzoekt hoe in de loop der eeuwen de waardering voor de drie natuurwaarden is veranderd. Dit boek is een eerbetoon aan en een speurtocht naar de intense, vaak onbekende schoonheid van de natuur.

Athenaeum – Polak & Van Gennep
Amsterdam, 2018
304 pagina’s

Te koop bij De Ketelfactory voor € 26 (excl. verzendkosten) via info@deketelfactory.nl