‘Search for Paradise’
Arita Baaijens

17 januari 2016 - 10 april 2016, finissage 2/3 juli 2016

Zeven jaar lang reisde ontdekkingsreiziger, bioloog en fotograaf Arita Baaijens door de ‘gouden’ bergen van de Altai, waar volgens de overlevering een legendarisch paradijs te vinden zou zijn. Ze vroeg zich af waarom sommige plekken in de plaatselijke cultuur als heilig worden ervaren en hoe landschap en geest zich in het gebied tot elkaar verhouden.
De Ketelfactory treedt met de tentoonstelling ‘Search for Paradise’ in haar voetspoor. De bezoeker van de tentoonstelling volgt de reiziger op haar tocht door het Altai gebergte.
Op een experimentele kaart legde Baaijens vast hoe haar geest reageerde op het landschap waar zij vier maanden te paard doorheen trok. Zo ontstond een kaart die emoties relateert aan een fysieke omgeving. Het resultaat is fascinerend: haar geest bleek veel meer waar te nemen dan ze had kunnen vermoeden. De kaart is te zien in de tentoonstelling.

Bij de tentoonstelling wordt het nieuwe boek gepresenteerd van Arita Baaijens over haar reis door de Altai, ‘Zoektocht naar het paradijs: een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië‘’ (Uitgeverij Atlas Contact).

Arita Baaijens

Arita Baaijens ontving internationale erkenning en prijzen voor haar onderzoek naar de betekenis van het landschap. In 2014 kreeg zij de internationale Women of Discovery Humanity Award en werd ze door de Spaanse Geografische Sociëteit uitgeroepen tot Traveler of the Year 2014.
Over haar reizen publiceerde ze eerder ondermeer ‘Een regen van eeuwig vuur’, ‘Woestijnnomaden’ en ‘Desert Songs’ (door de reisboekhandel gekozen als foto-reisboek van het jaar 2008).

distillatie ‘Mindscape Meets Landscape’

Datum: 6 maart 2016
Met medewerking van: Matthijs Schouten

Tijdens de Distillatie wordt samen met natuurfilosoof, bioloog en ecoloog Matthijs Schouten ingegaan op de relatie tussen het landschap en ons denken. Het videoportret dat Kim Everdine Zeegers maakte van Arita Baaijens wordt vertoond.

videoportret

publicatie

Bij de tentoonstelling is de gelijknamige publicatie ‘Search for Paradise’ verschenen.
bestellen

artikelen

Altai expedition 2013 – Wings World Quest Flag Report

De kunst is te leven op de rand van het mysterie – Arjan Visser in Trouw

Het verstand laten varen – Angela van der Elst in VPRO gids

pers

persbericht