‘ONE YEAR IN TEN’
Femmy Otten

6 mei 2017 - 16 juli 2017

Beeldend kunstenaar Femmy Otten is op zoek naar schoonheid, die vol verlangen is en onnoemelijk veel tijd kost. Ze onderzoekt schoonheid in hout, gips en op papier. In die media maakt ze elegante, aan archetypische figuren uit de Griekse en Egyptische mythologie denkende beelden, die tegelijkertijd hedendaags zijn. Ottens schoonheid vliegt door de lucht, is imperfect, raakt gestold in de tijd en is hartverscheurend kwetsbaar. In De Ketelfactory laat Otten centaurs, faunen en hermafrodieten, maar ook gewoon neuzen, oren en lippen vanuit de muren van de voormalige melkfabriek tevoorschijn kruipen of ensceneert ze op papier.

‘ONE YEAR IN TEN’ is de eerste grote solotentoonstelling van Femmy Otten; gastcurator is Lucette ter Borg, kunstcritica. Op twee of drie werken na is in De Ketelfactory nieuw werk geïnstalleerd. Daaronder haar grootste beeld in wondhout tot nu toe.

Femmy Otten

Femmy Otten studeerde onder andere aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent en de Rijksakademie in Amsterdam. Ze won in 2012 de Volkskrant Beeldende Kunstprijs en maakte in 2014 het officiële staatsieportret van Koning Willem-Alexander. Ze heeft deelgenomen aan tal van groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland. Haar werk wordt vertegenwoordigd door Galerie Fons Welters in Amsterdam.

ketelsalon

Datum: 28 mei 2017
Met medewerking van: Florette Dijkstra

Deze ‘Ketelsalon’ staat in het teken van verdwijning, vergeten en de dood in kunst en literatuur. Kunstenaar en schrijfster Florette Dijkstra onderzoekt aan de hand van kunstenaars en schrijvers als Virginia Woolf, Marcel Proust, Hito Steyerl, Gary Hill, Patricia de Martelaere en anderen wat het betekent om iets blijvends achter te laten in een wereld die hysterisch snel verandert.

distillatie: ‘Klaarwakker de roes tegemoet – over kunst en materiaalgebruik’

Datum: 9 juli 2017
Met medewerking van: Isabelle Andriessen, Marijn van Kreij en Femmy Otten

Lucette ter Borg gaat in gesprek met de gasten over kunst en materiaalgebruik.

videoportret

publicatie

Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen met teksten van Winnie Teschmacher en Lucette ter Borg.
bestellen

artikelen

Schoonheid die vooral niet perfect is – Henny de Lange in Trouw

Kalm-aan-Liefde. Je moet maar durven – Joyce Roodnat in NRC

Schaamte als kompas – Anna van Leeuwen in de Volkskrant

De Ketelfactory; Femmy Otten – One Year in Ten – Niek Hendrix in Lost Painters

pers en media

persbericht

Open Kaart, Pieter van der Wielen in gesprek met Femmy Otten, NPO Radio 1 

De Late Avond, radiointerview met Cilia Batenburg over Femmy Otten

reportage door Stadsomroep Schiedam: