‘series, series’
Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman

22 september 2018 - 23 december 2018

Twee vooraanstaande beeldend kunstenaars ontmoeten elkaar in De Ketelfactory in Schiedam op de tentoonstelling series, series.

Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman ontdekken de zeggingskracht van schilderijen, die een serie vormen. Dat kunnen vijf schilderijen zijn, maar ook vierduizend. Kuitwaard werkt sinds 2010 aan de reeks White Box Paintings en Akkerman concentreert zich vanaf 1981 volledig op het zelfportret.

Voor hun kunstwerken-in-serie geldt dat een samenhangende reeks het individuele schilderij versterkt. De afzonderlijke werken binnen de reeks vullen elkaar aan in een onderling spel vol betekenis.
Voor de tentoonstelling series, series besloten Kuitwaard en Akkerman te kiezen voor donkere werken, die alle van zeer recente datum zijn. Kuitwaard verving zijn white box door een black box, en dat zorgt voor verrassende resultaten. Hij vangt in een zwart kistje het schitterlicht van een doorschijnend flesje.
Het idee van ‘donkerte’ zorgt bij Akkerman voor een nieuwe dimensie in zijn duizelingwekkende reeks zelfportretten: elk van zijn nieuwe werken, hoe donkerzwart ook, heeft een felwitte ondergrond. Die schemert op fascinerende wijze door het zwart heen.

teaser

distillatie ‘LEPORELLO’

Datum: 17 november 2018, 14.00-19.00 uur
Met medewerking van: Florette Dijkstra en Vincent van Amsterdam

Als onderdeel van de tentoonstelling ‘series, series‘ van Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman komt er weer een aantrekkelijke Distillatiedag met een uiteenlopend programma.

We beginnen met de door Kim Everdine Zeegers gemaakte videoportretten van Christiaan en Philip. Daarna geeft Christiaan een rondleiding en is er gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken. We vervolgen het programma met:

De eerste lezing ter wereld over de leporello’ 
Florette Dijkstra (1963) is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze maakt geregeld leporello’s en vraagt zich af waarom niet elk boek een leporello is. In haar lezing legt ze de merkwaardige vermogens van het zigzagboek bloot.

Vervolgens leest Philip fragmenten uit zijn dagboek voor. Voordat we afsluiten met een heerlijk diner, verzorgd door De Buurtvrouw, geeft promotor van het klassiek accordeon, Vincent van Amsterdameen toepasselijk optreden. Vincent is o.a. winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016 en in 2014 werd de vakjuryprijs van het Nederlands Conservatorium Concours aan hem uitgereikt. Kortom, er komt een topper! We zijn heel benieuwd hoe hij zijn ‘muzikale leporello’ voor ons gaat inzetten. 

videoportretten

publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘De magie van het atelier: hoe licht schittert in een black box en het zelfportret geen spiegelbeeld is’ van Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman, met een tekst van Kester Freriks.
bestellen