‘Buitengaats’
Jacco Olivier en Ronald Zuurmond

6 februari 2015 - 12 april 2015

Op de tentoonstelling ‘Buitengaats’ tonen Jacco Olivier en Ronald Zuurmond nieuw werk. De kunstenaars voelen zich verbonden in hun verlangen naar een ruimte, een wereld waarin de toeschouwer een tijdje kan verdwijnen. Het uitgangspunt van hun werk ligt in de schilderkunst.
Jacco Olivier maakt video’s op basis van zijn schilderijen. Hij filmt door de verflagen heen. De beelden komen in beweging en bieden nergens meer houvast.
Ronald Zuurmond blijft altijd trouw aan het canvas, door laag na laag verf aan te brengen en weer weg te schrapen. Een werkwijze die leidt tot natuurlijk ogende, ingedikte beelden.

Jacco Olivier

Jacco Olivier is geboren in Goes (1972). Hij woont en werkt in Amsterdam. Over zijn werk zegt hij: “Ik schilder. Tijdens het schilderen fotografeer ik de verschillende stadia die een schilderij doorloopt. Het oorspronkelijke schilderij wordt keer op keer overgeschilderd en verdwijnt vaak in zijn geheel. Gelukkig heb ik de foto’s nog. Door deze foto’s achter elkaar op de computer te bekijken, zie ik de geschiedenis van het schilderij. Ik kan als het ware door de verschillende lagen van het schilderij heenkijken. Dan blijkt vaak dat er tussendoor toevalligheden plaatsvinden die beter zijn dan waar ik het schilderij in de eerste instantie naar toe wilde laten buigen. Op deze toevalligheden zoom ik in. Ik kader ze uit en bouw door totdat er duidelijkheid is. Op die manier ontstaat een geschilderde animatie.”

Ronald Zuurmond

Ronald Zuurmond is geboren in Den Haag (1964). Hij woont en werkt in Tilburg. “In mijn werk staat het schilderen als proces centraal,” vertelt hij. “Afbeeldingen en herinneringen zijn slechts aanleiding om aan het werk te gaan. Een schilderij ontstaat door het afschrapen en opnieuw aanbrengen van verf. De afgeschraapte verf raakt vermengd en krijgt onverwachte kleuren. Die ondergrond levert nieuwe mogelijkheden op. Zo ontstaat een beeld van mislukking op mislukking, totdat zich langzaam iets begint af te tekenen dat een eigen richting ingaat die ik proefondervindelijk uitwerk tot een samenhangend beeld.”

speciale editie

Voor de tentoonstelling maken Jacco Olivier en Ronald Zuurmond een speciale editie (oplage 42), bestaande uit zes prints (50×70 cm) van werken die in de publicatie zijn opgenomen. De prijs van deze speciale editie, een map met de zes afbeeldingen, is € 800.

distillatie ‘Bij twijfel doorgaan’

Datum: 15 maart 2015
Met medewerking van: Chris Manders en Peter Henk Steenhuis

Chris Manders over de twijfel
“De twijfel is ongrijpbaar, onbeschrijflijk,” zegt Chris Manders in zijn lezing. “Er liggen geen termen of begrippen aan ten grondslag. Er is geen andere keuze mogelijk. Een onbenoembare twijfel, een niet definieerbare twijfel. En toch het gevoel dat er stappen gezet moeten worden. Twijfel is de prikkel, de aanleiding van de zoektocht naar het complete en evenwichtige beeld.”
Chris Manders is kunst- en architectuurcriticus. Hij schrijft geregeld in kunstcatalogi en kunstenaarsbiografieën, en is oud-directeur van de Tilburgse kunstacademie.

Peter Henk Steenhuis in gesprek met de kunstenaars
“Voor een leek die zich niet wil laten bedonderen, lijken de uitspraken die Jacco Olivier over zijn werk doet lastig,” zegt Peter Henk Steenhuis. “Olivier, in het buitenland nog bekender dan in Nederland, zegt geregeld dat hij op zoek is naar toevalligheden. Naar wat er gebeurt als ‘de verf door elkaar druipt’. Ammehoela, kijken wat er gebeurt als verf door elkaar druipt – dat kan ik ook, sterker nog, ik kan niet alleen kijken, ik kan het ook doen.”
Schrijver-journalist Peter Henk Steenhuis gaat in één-op één-gesprek met Jacco Olivier en Ronald Zuurmond.
Steenhuis is filosofie-redacteur bij Trouw. Hij publiceerde over de taalontwikkeling van zijn oudste zoon en over kunst en filosofie. Zijn ‘Filosofie van het kijken’ (2009) en ‘Denken over dichten’ (2011) kwamen op de shortlist van de Socrates Wisselbeker.

Vertoning ‘Nothing lasts forever’ van Tom Schiller
De science-fiction-comedy ‘Nothing Lasts Forever’ van de Amerikaanse regisseur en schrijver Tom Schiller heeft een cultstatus onder regisseurs en filmliefhebbers. Kort voor de verschijningsdatum trok Metro-Goldwyn-Mayer zich terug, maar de film vond zijn weg en kreeg blijvende invloed op de filmgeschiedenis.

videoportret

publicatie

De publicatie ‘Buitengaats’ is een kunstenaarsboekje waarin bewerkte foto’s zijn opgenomen die beide kunstenaars inspireren tot het maken van nieuwe beelden.
Uit de inleiding van Winnie Teschmacher: “De noodzaak voelen om iets uit te drukken maar van te voren niet precies te weten waar je gaat uitkomen, is in mijn ogen een van de overeenkomsten tussen de twee kunstenaars. Deze publicatie is aangegrepen om iets meer te laten zien van de beelden die als basis onder het werk van beide kunstenaars liggen. Zij hebben zich in de keuze laten leiden door de werking van de beelden. Het zijn foto’s en schilderijen die met een bepaalde mate van toeval zijn gekozen, over elkaar heen geschoven, weer weggehaald en vervolgens (na meerdere sessies) definitief gekozen en in de juiste volgorde geplaatst. Elk beeld kan een inspiratiebron zijn, een aanleiding zijn voor het maken van een nieuw beeld. Het is een mooi proces geweest, waarin de twee dichter bij elkaars werk zijn gekomen en zoveel vertrouwen in elkaar hebben gekregen, dat niet meer precies is te zeggen wie welk beeld heeft ingebracht. Het is een Jacco-Ronald werk. Zo zijn ze ook samen naar de tentoonstelling gegroeid. Een sprong in elkaars wereld, met een uniek gezamenlijk beeld als uitkomst.”
bestellen

artikelen

Ik geef het toeval met opzet een kans – Peter Henk Steenhuis in Trouw

pers

persbericht