‘Is There Life After Lifestyle?’
Sharon Houkema

8 oktober 2016 - 8 januari 2017

De Ketelfactory opent het nieuwe seizoen met een tentoonstelling van Sharon Houkema, met als gastcurator: kunstcritica Lucette ter Borg.

Sharon Houkema

Sharon Houkema (1975) onderzoekt de diverse vormen van engagement. Houkema heeft gestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie en was een research-resident aan de Rijksakademie in Amsterdam, El Eco Museo Experimental Mexico City, ViaFarini in Milan, en het Künstlerhaus Bethanien in Berlijn. Naast opdrachten voor werk in de publieke ruimte, het offline en online publiceren heeft ze ook tentoongesteld in kunstinstellingen zoals: Stedelijk Museum Schiedam, Fact Liverpool, La Casa Endida in Madrid, DUCTAC in Dubai, CTM festival Berlijn, en de White Box New York. In 2010 ontving ze de publieksprijs van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs evenals verschillende (inter)nationale stipendia en beurzen ter ondersteuning van haar kunstenaarspraktijken.

Na haar verblijf aan de Rijksakademie is Houkema’s werk van formeel meer geëngageerd geworden. In even poëtische als kritische installaties presenteert zij hoopvolle alternatieven voor ecologische vernietiging als gevolg van (over)consumptie en materialistisch gewin. In de toekomst kan alles beter worden – maar ook slechter.

videoportret

publicatie

Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen met teksten van Lucette ter Borg, Sharon Houkema en Winnie Teschmacher.
bestellen

artikelen

Activisme is een dure lifestyle – Jeanne Prisser in De Volkskrant

pers

persbericht