‘Strong’
Lon Robbé

11 september 2015 - 20 december 2015

In De Ketelfactory maakt Lon Robbé een tentoonstelling van werk uit verschillende perioden, die onderling een nieuwe verbinding aangaan. De werken vinden hun oorsprong in de fotografie, maar hebben zich onthecht van momentopname, scherpte en reproductie. Schaal, ruimte en tijd raken ontregeld en pixels komen los van de voorstelling. Het gevolg is dat het werk niet meer de herkenning biedt die je verwacht. Het beeld valt uiteen, om in een nieuwe samenhang terug te keren: beweeglijker en materiëler. Soms is het formaat zo groot dat je je in dezelfde ruimte waant.

Op de bovenverdieping worden meerdere filmloops tegelijk geprojecteerd. Daarin kun je de bewegingen en verschuivingen aandachtig volgen, maar toch blijft het beeld ongrijpbaar. Het volgt zijn eigen regels en het enige wat je kunt doen is je daaraan overgeven.

Voor Lon Robbé is kunst iets wat je met je hele lichaam waarneemt. Niet als benoembare representatie, maar telkens opnieuw als een gebeuren in de tijd.

Lon Robbé

Lon Robbé woont en werkt in Amsterdam. Zij exposeerde ondermeer in het Stedelijk Museum Amsterdam, Kröller Müller Museum (Otterlo), Fries Museum (Leeuwarden), Stedelijk Museum De Lakenhal (Leiden), Museum Voor Moderne Kunst Arnhem (Arnhem) en Reuten Galerie (Amsterdam).

Over haar werk zegt zij: “Kunst is het materiaal van de kunstgeschiedenis en in die zin ook het wild dat, als het niet weerbaar genoeg is, wordt gevangen en gevild. Voor een kunstenaar is werk dat ophoudt een raadsel te zijn in feite dood. Het kan heel mooi zijn, maar mist het ongrijpbare van levende kunst, die niet altijd mooi hoeft te zijn. Kunst bestaat bij de gratie van het niet-weten en van een duurzame onoplosbaarheid.”

distillatie ‘Dierendag’

Datum: 18 oktober 2015
Met medewerking van: René ten Bos

Filosoof en organisatiedeskundige René ten Bos spreekt over het dier in de mens. In hoeverre laten wij het dier in onszelf toe? En willen we het analyseren en verbeteren, of kunnen we het in zijn eigen kracht en waarde laten? René ten Bos schreef hierover het boek ‘Het geniale dier: een andere antropologie’.
Aansluitend wordt een kunstenaarsfilm vertoond met ‘dieren’ in de hoofdrol.
Het videoportret van Lon Robbé wordt verzorgd door Kim Everdine Zeegers.

videoportret

publicatie

De publicatie ‘Flying Colors’ is een kunstenaarsboekje met werken van Lon Robbé.
bestellen

pers

persbericht