‘De Reis’
De Ketelfactory

16 oktober 2021 - 20 februari 2022

Wij zijn vanaf 15 januari weer open + verlenging tot en met 20 februari! 

tickets & tours

Graag nodigen wij u uit als reisgenoot voor onze afscheidstentoonstelling De Reis. Deze tentoonstelling markeert het einde van het bestaan van De Ketelfactory. Dit einde vieren wij met een bijzonder slotakkoord, het liefst samen met u.

De aard van de tentoonstelling in De Ketelfactory – met veel kwetsbaar en tot bezinning stemmend werk van kunstenaars als Arita Baaijens, Wineke Gartz, Elsa Hartjesveld, Aldo Hoeben, Ton van der Laaken, Roland Schimmel, Winnie Teschmacher, Kim Everdine Zeegers en vele anderen – laat niet toe een officiële opening te organiseren.

De Reis omvat drie wandelingen (audiotours), een tentoonstelling (waarvoor het gebouw een gedaantewisseling heeft ondergaan), films, boeken en eind januari een denderend eindfeest. De dan geheel lege Ketelfactory zal gevuld worden met muziek, toespraken, herinneringen, vooruitblikken en last but not least: heerlijk eten en drinken.

teaser

De Reis opent zich 

De wandelaar die vanuit het centrum van Schiedam naar De Ketelfactory loopt, bereikt via de Koemarktbrug de ingang van stadspark De Plantage. Daar begint deel 1 van De Reis. U kunt kiezen uit twee wandelingen door het park: Audiotour A onder begeleiding van Arita Baaijens en Audiotour B samengesteld door Cilia Batenburg en ingesproken door Ellen van Rossum. (De audiotours duren ca. 30 minuten en kunt u eventueel ook op elk ander willekeurig moment meemaken). 

Aan het eind van De Plantage, aan de overkant van het water, ziet u De Ketelfactory. 

het vervolg van De Reis

Om de kunstbeleving van iedere bezoeker maximaal te waarborgen kunt u deel 2 van De Reis in De Ketelfactory alleen per tijdslot bezoeken. Zodra het licht in de voordeur op groen springt kunt de deur van de ingang aan de Hoofdstraat 42 openen. U stapt naar binnen en begint met uw ontdekkingsreis in het pand.

Na afloop volgt deel 3 van De Reis. Cilia Batenburg en Ellen van Rossum gidsen u met behulp van Audiotour C langs de gebouwen en de molen van Nolet Distillery. Via de Koninginnebrug steekt u het water over. Op de Buitenhavenweg passeert u de Noletloodsen waar in 2016 de grote tentoonstelling snapshot of a larger order plaatsvond. Voorbij het Hoogbouwmagazijn van Nolet Distillery bevindt zich de opslagplaats van De Ketelfactory (Buitenhavenweg 54), waar de Dieptekijkers van Winnie Teschmacher zijn opgesteld. U krijgt een attentie als herinnering aan De Ketelfactory mee waarmee De Reis wordt afgesloten. 

videoportret

publicatie

Bij deze tentoonstelling verschijnt de publicatie De Reis met teksten door Ingrid van Santen, Florette Dijkstra en Winnie Teschmacher. Het is een bijzondere laatste publicatie met veel beelden en verhalen. U ontvangt deze gratis tijdens uw bezoek.

pers

persbericht De Reis, 28 september 2021

interview met Cilia Batenburg, Onder Ogen, SCHIE TV, 27 november 2021

Audiotour naar tentoonstelling ‘De Reis’. Een reis vol verwondering door De Plantage, Louise Melchers in De Schiedammer Online, 21 november 2021

Je wordt gedwongen echt even stil te staan, Sandra Don in AD Waterweg, 23 oktober 2021

12 ½ jaar De Ketelfactory – De Reis, Art & Museum, 5 oktober 2021

Ketelfactory Schiedam stopt na 12,5 jaar; Nolet Distillery heeft andere plannen met het pand, Sandra Don in AD Waterweg, 30 juli 2021

Projectruimte De Ketelfactory sluit na 12,5 jaar met tentoonstelling, Het Nieuwe Stadsblad, 4 augustus 2021

Dit is waarom de Ketelfactory Schiedam zo geliefd was onder publiek én kunstenaars, Sandra Don in AD Waterweg, 5 augustus 2021

interview met Winnie Teschmacher, programma ‘Aan de Schie’ bij SCHIE FM, 7 augustus 2021

interview met Winnie Teschmacher, SCHIE TV, 10 augustus 2021