‘De Reis’
De Ketelfactory

16 oktober 2021 - 20 februari 2022

Deze tentoonstelling De Reis markeert het einde van het bestaan van De Ketelfactory. De Ketelfactory sloot op 20 februari 2022 permanent haar deuren. De hele expositie is virtueel terug te zien via Expo Gemist.

De aard van de tentoonstelling in De Ketelfactory – met veel kwetsbaar en tot bezinning stemmend werk van kunstenaars als Arita Baaijens, Wineke Gartz, Elsa Hartjesveld, Aldo Hoeben, Ton van der Laaken, Roland Schimmel, Winnie Teschmacher, Kim Everdine Zeegers en vele anderen – laat niet toe een officiële opening te organiseren.

De Reis omvat drie wandelingen (audiotours), een tentoonstelling (waarvoor het gebouw een gedaantewisseling heeft ondergaan), films en boeken.

teaser

De Reis opent zich 

De wandelaar die vanuit het centrum van Schiedam naar De Ketelfactory loopt, bereikt via de Koemarktbrug de ingang van stadspark De Plantage. Daar begint deel 1 van De Reis. U kunt kiezen uit twee wandelingen door het park: Audiotour A onder begeleiding van Arita Baaijens en Audiotour B samengesteld door Cilia Batenburg en ingesproken door Ellen van Rossum. (De audiotours duren ca. 30 minuten en kunt u eventueel ook op elk ander willekeurig moment meemaken). 

Aan het eind van De Plantage, aan de overkant van het water, ziet u De Ketelfactory. 

het vervolg van De Reis

Zodra het licht in de voordeur op groen springt kan de deur van de ingang aan de Hoofdstraat 42 worden geopend. U stapt naar binnen en begint met uw Reis in het pand. Vast wat voorpret? Bekijk dan de wonderkamer hand-out. 

Na afloop volgt deel 3 van De Reis. Cilia Batenburg en Ellen van Rossum gidsen u met behulp van Audiotour C langs de gebouwen en de molen van Nolet Distillery. Via de Koninginnebrug steekt u het water over. Op de Buitenhavenweg passeert u de Noletloodsen waar in 2016 de grote tentoonstelling snapshot of a larger order plaatsvond. Voorbij het Hoogbouwmagazijn van Nolet Distillery bevindt zich de opslagplaats van De Ketelfactory (Buitenhavenweg 54), waar de Dieptekijkers van Winnie Teschmacher zijn opgesteld. U krijgt een attentie als herinnering aan De Ketelfactory mee waarmee De Reis wordt afgesloten. 

videoportret

publicatie

Bij deze tentoonstelling verschijnt de publicatie De Reis met teksten door Ingrid van Santen, Florette Dijkstra en Winnie Teschmacher. Het is een bijzondere laatste publicatie met veel beelden en verhalen. U ontvangt deze gratis tijdens uw bezoek.

pers

persbericht De Reis, 28 september 2021

De Ketelfactory – De Reis, Niek Hendrix in Lost Painters, 17 januari 2022

De Ketelfactory in Schiedam is nog zes weken te bezoeken, Susanne de Bruin in AD Waterweg, 15 januari 2022

Interview met Winnie Teschmacher, SCHIE FM, 15 januari 2022

interview met Cilia Batenburg, Onder Ogen, SCHIE TV, 27 november 2021

Audiotour naar tentoonstelling ‘De Reis’. Een reis vol verwondering door De Plantage, Louise Melchers in De Schiedammer Online, 21 november 2021

Je wordt gedwongen echt even stil te staan, Sandra Don in AD Waterweg, 23 oktober 2021

12 ½ jaar De Ketelfactory – De Reis, Art & Museum, 5 oktober 2021

Ketelfactory Schiedam stopt na 12,5 jaar; Nolet Distillery heeft andere plannen met het pand, Sandra Don in AD Waterweg, 30 juli 2021

Projectruimte De Ketelfactory sluit na 12,5 jaar met tentoonstelling, Het Nieuwe Stadsblad, 4 augustus 2021

Dit is waarom de Ketelfactory Schiedam zo geliefd was onder publiek én kunstenaars, Sandra Don in AD Waterweg, 5 augustus 2021

interview met Winnie Teschmacher, programma ‘Aan de Schie’ bij SCHIE FM, 7 augustus 2021

interview met Winnie Teschmacher, SCHIE TV, 10 augustus 2021