Gezag uit bewondering of vrees
Uniformen van ongelijke strekking, Yumesaito
depot Deshima Restoration Office Nagasaki

‘draak van het wit’
Guus Rijven

19 september - 20 december 2020

Wanneer gaat feit over in fictie, heden in verleden, verbeelding in concrete materie? Het is de rode draad van het panoramische oeuvre van fotograaf Guus Rijven (Den Haag, 1947). De afgelopen jaren toog Rijven voor een groot onderzoeksproject naar het Japanse Nagasaki. Daar onderzocht hij, nu eens als slenterende straatfotograaf dan weer als conceptueel kunstenaar, de banden tussen de stad van nu en het kunstmatige eilandje Deshima, dat eeuwenlang het enige kiertje was waarlangs kennis over en rijkdommen uit het strikt gesloten feodale Japan naar het Westen vloeiden.

De draak van het wit is een solotentoonstelling van een fotograaf die een scherp oog heeft voor het moment en het detail, maar de geheimzinnigheid van wat was, is en zal zijn niet uit de weg gaat. In musea in Nagasaki, Leiden en Den Haag heeft Rijven daarnaast zo feitelijk mogelijk vastgelegd wat in de bodem van Deshima is opgegraven en wat de Hollandse koopmannen in de zeventiende eeuw uit Deshima aan ‘depots’ mee terug naar huis brachten. Zo ontstaat een verzameling getuigenissen van soms botsende restfragmenten die uitgroeien tot iets volwaardigs en nieuws.

teaser

digitale distillatie Som der Delen

Waar er eerder een middag met lezingen en muziek gepland stond in een theaterzaal moesten we wegens corona overstappen op een digitale en letterlijke variant van deze distillatie: vier video’s om thuis van te genieten. Het doel van alle Distillaties is om verdieping te brengen bij de expositie in De Ketelfactory. Die verdieping wordt deels gebracht door de inhoud van zo’n dag maar óók door het samen zijn en het uitwisselen van vragen en verhalen.

Programma
Het geplande programma werd letterlijk opgedeeld in vieren en in vier links toegezonden aan de deelnemers. Omdat we in dit bijzonder jaar allemaal wel wat schoonheid en verlichting kunnen gebruiken hebben we tijdens de decembermaanden alle video’s vrij gegeven. U vindt ze hieronder.

Wat is er te zien?

Allereerst de introductie door Guus Rijven en Winnie Teschmacher met het videoportret van Guus Rijven gemaakt door Kim Everdine Zeegers. De tweede video is de lezing van Daan Kok van het Museum voor Volkenkunde: hij zal u alles vertellen over de spannende restauratie van het Keiga kamerscherm. Vervolgens trakteert Stan Rijven u in de derde lezing op pareltjes van meerstemmigheid uit de wereldmuziek. Tot slot neemt Frits Gierstberg van het Fotomuseum u in vierde lezing mee langs het werk van Guus Rijven.

Die drie digitale lezingen worden aangekleed met video’s, muziek van Rumorosamente.

videoportret

publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie draak van het wit, met drie beeldverhalen en een inleidende tekst van Guus Rijven en een essay van Matthi Forrer, adviseur van de stad Nagasaki voor de wederopbouw van Deshima. De publicatie is tweetalig (NL en EN).
bestellen

artikelen

Solotentoonstelling in De Ketelfactory – Kor Kegel in Het Nieuwe Stadsblad

Haagse fotograaf in Japan – Hendrik van Leeuwen in Den Haag Centraal

De Draak van het Wit woont in foto’s – Kor Kegel in Het Nieuwe Stadsblad

Mozaïek van verhalen – Astrid Huismann in Pf fotografie

pers

persbericht