‘Ontmoeting #2’, editie 1
Karin van Pinxteren en Henk Olijve

11 september 2009 - 18 oktober 2009

Karin van Pinxteren is de spil binnen de tentoonstelling ‘Ontmoeting #2’, waarvoor zij Henk Olijve (editie 1) en Roland Schimmel (editie 2) heeft uitgenodigd. In de periode van voorbereiding begonnen zij aan een intensieve dialoog, die resulteert in een dynamische tentoonstelling van wisselende ontmoetingen en verschuivingen. De handeling en de ruimtelijke existentie bepalen twee maanden lang de tentoonstellingsplek.

De eerste editie van de tentoonstelling, met Henk Olijve, staat in het teken van de handeling. Het bezig zijn, afwachten, nadenken en het zien van sporen leiden tot een verhalende structuur in de tentoonstelling. De dynamiek van de samenwerking tussen de kunstenaars, werkt door in de Distillatie die de kunstenaars hebben samengesteld en die een wervelende context biedt aan hun presentaties in de tentoonstellingsruimte.

Karin van Pinxteren

Karin van Pinxteren onderzoekt in haar de werk de fysieke tegenstelling tussen ‘benaderen’ en ‘afstand’ en het psychische spanningsveld tussen ‘toenadering’ en ‘afstandelijkheid’. Ze gebruikt daarvoor verschillende disciplines. Zo staat in haar performances een protocollaire vrouw centraal. In haar twee- en driedimensionale werk krijgt haar onderzoek onder andere vorm in grote installaties, zoals de ‘Existentiële interieurs’ die een beeld geven van de ruimte waarin ze worden getoond. Haar werk is een aaneenschakeling van notities over het bekende en het onbekende, over pogingen tot communicatie en vraagstellingen over kunst.

Henk Olijve

In De Ketelfactory maakt Henk Olijve een wandschildering die hij gedurende de tentoonstelling elke week zal veranderen en uitbreiden met nieuwe elementen. Hij wil de kijker steeds opnieuw prikkelen. Het werk zal meer vragen oproepen dan beantwoorden. Op zijn schilderijen verrichten identieke personages (steeds Olijve zelf) geconcentreerd een bepaalde handeling. De handeling lijkt niet gefixeerd, maar almaar door te gaan en cyclisch te worden. De situatie waarin de personages zich bevinden staat centraal.

distillatie ‘1 down 2 2 go’ – Henk Olijve

Datum: 18 oktober 2009
Met medewerking van: Philip Akkerman, Bert Loerakker, Margaretha Louwers en Henk Olijve

Op 4 januari 2008 verwoestte een grote brand een aantal ateliers in De Nederlandsche Cacaofabriek. o.a. de ateliers van Henk Olijve en Bert Loerakker zijn geheel afgebrand. In een ‘talkshow’ met als gastvrouw Margaretha Louwers wordt deze ingrijpende gebeurtenis besproken met Bert Loerakker en Henk Olijve. Daarnaast heeft Bert aan de wieg gestaan van het kunstenaarschap van Henk Olijve. Genoeg onderwerpen voor een prettig gesprek.

Na de talkshow geven we het woord aan Philip Akkerman. Hij zal door middel van een diashow zijn visie op het zelfbeeld toelichten.

Daarna zal het onderwerp ‘muziek en de tijdelijkheid van de dingen’ een belangrijke rol spelen. Ook muziek is een factor die Henk en Bert met elkaar verbindt. De dag wordt afgesloten met een eenvoudige maaltijd verzorgd door Bert en Henk.

videoportret

publicatie

Bij ‘Ontmoeting #2, editie 1’ verschijnen twee publicaties, ‘Karin van Pinxteren’ en ‘Henk Olijve’. Uit de inleidingen van Winnie Teschmacher:

Over Karin van Pinxteren: “De Ketelfactory is veranderd in een ruimtelijk podium waarin toenadering en beslotenheid, de thematiek van Van Pinxteren, de drager is. De passie van deze totaalkunstenares heeft zich voortgezet in de samenwerking naar een fascinerende Distillatie. De bewandelde wegen gonzen na in deze publicatie.”
bestellen

Over Henk Olijve: “In het werk van Henk Olijve speelt de kunstenaar zelf de hoofdrol. De geschilderde taferelen lijken een verhaal te vertellen, maar als je dat wilt ontrafelen blijf je als kijker met veel vragen achter. Het volgen van het ontstaan van de wandschildering gaf iedere keer weer een “extra” Henk, die tijdelijk deel uitmaakte van het tafereel op de wand. De wand is weer wit, de beelden vastgelegd in deze publicatie.”
bestellen

artikelen

Het rode tapijtje nodigt je ten dans – Peter Henk Steenhuis in Trouw

pers

persbericht