‘People, Passions, Places…’
Hans van Bentem

21 november 2010 - 30 januari 2011

Hans van Bentem heeft De Ketelfactory omgetoverd in één groot kunstwerk, bestaande uit objecten die afkomstig zijn uit zijn veelzijdige verzameling artefacten. De tentoonstellingsruimte is een ‘wereld’ geworden waarin de meest diverse kunstobjecten van over de hele wereld elkaar ontmoeten.

Een aantal opgetuigde wanden figureren als ‘klankborden’. Daarop wordt ondermeer werk getoond van zijn drie ‘Special Guests’, Woody van Amen, Harma Heikens en Milan Kunc. De essentie van de tentoonstelling is volgens Van Bentem ‘de mentale constructie die een kunstenaar in staat stelt zijn werk te maken’. Hiertoe omringt hij zich met werk dat inspireert en waarin hij bevestiging ziet voor de door hem gekozen weg. Het interieur van de kunstenaarsruimte als spiegel van de ziel.

Met ‘Special Guests’: Woody van Amen (NL), Harma Heikens (NL) en Milan Kunc (CZ). Verder wordt werk getoond van: Camara Gueye (Senegal), Ralph van Meijgaard (NL), Karel Goudsbloem (NL), Yulong (CN), Adriaan Rees (NL), Herman Makkink (NL), Peter Saul (USA), Gert Arntz (NL), IRIS (NL), Arno Coenen (NL), Luis Pablo Bolivar (Spanje), Denis A. Gomis (Senegal), Luuk Bode (NL), Liu Liguo (CN), Luo Zhenghong (CN), Wan Liya (CN), Ewout van Rijn (NL), Norman Trapman (NL), Florentien Haak (NL), Jos Hachmang (NL), Vincent de Pater (NL), Walton Ford (VS) en anderen.

Hans van Bentem

Hans van Bentem heeft zich bekwaamd in monumentale sculpturen, veelal in de openbare ruimte. Zijn zoektocht naar traditionele, ambachtelijke materialen om zijn verhalen in te vertellen brachten hem onder andere naar Tsjechië voor kristal, India voor brons, China voor porselein en Marokko voor koperwerk. Hij vindt de onderwerpen van de beelden belangrijker dan de stijl: dezelfde verhalen kunnen op vele wijzen in beeld worden gebracht. Keramiek, glas, brons en alles wat zijn passie raakt, zet hij in om beelden te realiseren.

De tentoonstelling in De Ketelfactory bevat elementen van wat Van Bentem de afgelopen twintig jaar heeft (mee-)gemaakt. Hij laat een ‘moderne’ beeldenstorm zien. De titel ‘People, Passions, Places’ maakt duidelijkt dat het werk van bevriende kunstenaars deel uitmaakt van zijn wereld. Er zijn werken te zien van meer dan dertig kunstenaars. Daarover zegt hij: “Zij zijn mijn context en ik houd van een explosie aan ideeën.” Zijn werkterrein strekt zich inmiddels uit tot in kunstenaars-ateliers in China, India, Senegal en Tsjechië.

distillatie ‘Hans in China’

Datum: 16 januari 2011
Met medewerking van: Melle Hendrikse en Hans van Bentem

Melle Hendrikse over hedendaagse kunst in China
Melle Hendrikse spreekt over de ontwikkeling van de moderne Chinese kunst en over de praktijk en expositiemogelijkheden van hedendaagse Chinese kunstenaars. Zij richtte in 2008 C-Space op, in de stad Beijing in China, met het doel internationale tentoonstellingen te maken en uitwisselingen tussen kunstenaars uit China en Europa te bewerkstelligen. Hans van Bentem is een van de kunstenaars met wie zij werkt.

Hans van Bentem in China
Hans van Bentem geeft een beeldpresentatie en lezing over zijn intensieve en inspirerende werkperioden in China.

videoportret

publicatie

Uit de citaten van Hans van Bentem:
“Ik ben een kunstconsument: ik bekijk en zie héél veel. Soms zou ik graag onbevangen willen kijken, zonder die beroepsdeformatie waardoor ik me altijd afvraag: hoe is het gemaakt en zou ik dit willen maken?”
“Inspiratie? De wereld is een grote speeltuin, een grote snoepwinkel. Ik geniet van het kijken de hele dag door. Niets zo heerlijk als een foute rommelwinkel. En zelfs in een heel vervelende supermarkt kan ik nog genieten hoe de dingen zijn neergezet. Wat de mens maakt is toch fantastisch! Die pogingen…al het onvermogen dat zichtbaar wordt. Juist de lelijkheid, het groteske vind ik ook prachtig.”
bestellen

artikelen

De aap wijst de weg – Peter Henk Steenhuis in Trouw

Portret van een driedimensionaal schilder – Beatrijs Schweitzer in Beelden

Aankondiging in Kunstbeeld

pers

persbericht